Välj företag:
Topplistor arrow_right

”Jag får stora friheter att själv utforma min roll”

Foto: Anna Lintzén

Från logistiker till Business Manager Offshore. Under sina tolv år på gruvjätten LKAB har Michael Lindman fått chansen att prova på en rad olika roller.

Michael Lindman började sin karriär på LKAB i maj 2006. Han kom in som logistiker och har under årens lopp haft ett flertal olika roller inom området – tills i augusti i år då han tillträdde som försäljningschef för LKAB Minerals.

Som Business Manager Offshore ansvarar Michael för LKAB:s projektförsäljning till offshoreindustrin, som bland annat innefattar produkter till pipecoating, oljeplattformar och vindkraftverk. Mycket av arbetet går också ut på att koordinera de säljare som bolaget har runt om i världen.

– Jag har så klart ett stort kundsvar, men mitt jobb går även ut på att skapa en bra känsla inom teamet. Jag är en optimistisk person och försöker boosta mitt team med den sidan. Får man in en positiv känsla i gruppen blir det lättare för människor att öppna upp sig och det föder i sin tur kreativitet.

Michael berättar att han inte är någon karriärmänniska och att han aldrig har sökt sig till andra roller. Det har i stället varit LKAB som sett hans potential och erbjudit olika chanser till utveckling.

– Sedan finns det så klart en plan för varje medarbetare som man stakar ut tillsammans med sin chef. Där ingår bland annat vilka områden man ska vidareutbilda sig inom. Hos oss ser vi på utbildning som inte bara en rättighet, utan också en skyldighet, säger han och fortsätter:

– Vi ska ha ett visst antal utbildningsdagar per år och det ska finnas en strävan efter att hela tiden bli bättre på det man gör. LKAB har ett bra internutbildningsprogram där jag bland annat gått olika ledarutbildningar. Hittar man inte rätt i den interna utbildningskatalogen har man alltid möjlighet att söka den kunskapen externt.

Eftersom LKAB finns på så många orter globalt menar Michael att kulturen kan skilja sig åt på de olika arbetsplatserna – däremot upplever han att andan är densamma. Vare sig han pratar med Hong Kong eller Chicago berättar han att han får samma känsla av engagemang hos medarbetarna.

– Det flödar kreativitet och engagemang inom bolaget, och det tror jag har att göra med det stora förtroende som våra ledare ger oss. Om man tittar på min roll så har jag exempelvis väldigt stora friheter att forma den utifrån hur jag vill att den ska se ut och fungera. Det är något som både inspirerar och skapar trygghet.

En annan viktig faktor när det kommer till att skapa engagemang inom bolaget, menar Michael, är LKAB:s stora hållbarhetsfokus. Här genomsyrar hållbarhetsarbetet allt från gruvbrytningen, produktionsprocesser och socialt ansvar till energiförbrukningen, logistik och transporter.

– Det gäller inte bara Sverige, utan alla våra bolag runtom i världen. Tittar man till exempel på logistiksidan, där jag har arbetat, jobbar man med tydliga miljömål och tittar hela tiden på hur man kan minska vårt avtryck genom att leverera smartare och miljöeffektivare, säger han och tillägger:

– Det kommuniceras mycket kring hållbarhet inom bolaget och det skapar i sin tur stolthet. Det här är något som är inpräntat i bakhuvudet på oss alla och som motiverar oss i arbetet.

Text: Sara Schedin

LKAB

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 23 miljarder kronor 2017 och har cirka 4 100 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Medarbetarnas bakgrund: För att uppnå resultat är våra medarbetares engagemang, nytänkande och ansvar viktigt. Bland akademiker finns här främst civilingenjörer och högskoleingenjörer.

Vägar in: Gå den traditionella vägen och sök på annons genom hemsidan, gör ditt exjobb här eller sök till vårt utmärkta traineeprogram som hjälper dig att stifta bekantskap med hela bolaget.

Läs mer: www.lkab.com

Michael Lindman

Titel: Försäljningschef.

Utbildning: Industriell ekonomi, Luleå tekniska universitet, examen 2005.

Vilken är din favoritinnovation? “Det kanske inte är innovativt då jag inte forskat fram metoden men jag införde ett nytt sätt att mäta och följa upp CO2-effekten på våra fartygstransporter samt identifierade vilka verktyg som för oss var mest effektiva i att reducera vår CO2-belastning. Med detta kunde vi därefter börja sätta mål mot att ständigt förbättra oss.”

TOPP 50 civilingenjör

 1. IKEA
 2. Volvo Cars
  B
 3. Google
 4. ÅF
  B
 5. Volvo Group
 6. Sweco
 7. Spotify
 8. ABB
  B
 9. WSP
 10. Skanska
  B
 11. Infocard 2 desktop
 12. Infocard r mobile
 13. Tyréns
 14. Saab (Defence & Security)
 15. Tetra Pak
 16. McKinsey & Company
 17. White Arkitekter
 18. RISE Research Institutes of Sweden
  B
 19. Atlas Copco
 20. H&M
 21. Ramboll
 22. NCC
 23. Microsoft
 24. The Boston Consulting Group (BCG)
 25. Siemens
 26. SCA
  B
 27. Sandvik
 28. ICA
 29. Arla Foods
  B
 30. Infocard 1 desktop
 31. Infocard b mobile
 32. Samsung
 33. Husqvarna Group
 34. COWI
 35. SKF
 36. SAS
 37. AstraZeneca
 38. Orkla
 39. Infocard 4 desktop
 40. Infocard n mobile
 41. Lantmännen
 42. Business Sweden (Exportrådet)
 43. Myndigheten för samhällsskydd och beredska
 44. AkzoNobel
 45. Electrolux
 46. EU-kommissionen
 47. CEVT
 48. Maersk
 49. Ericsson
  B
 50. Infocard 3 desktop
 51. Infocard 3 mobile

Raketer civilingenjör

 1. ASSA Abloy
 2. Getinge AB
 3. Hemsö

Utmanare civilingenjör

 1. BillerudKorsnäs
 2. Claremont
 3. FMV
 4. Jordbruksverket
 5. Kungsleden
 6. Midroc AB
 7. Ragnsells
 8. Secure Link
 9. Uddeholm AB
 10. Xylem Water Solutions
 11. Infocard 5 desktop
 12. Infocard 5 mobile
 13. Philips
 14. PRV Patent- och registreringsverket

TOPP 50 ekonomi

 1. IKEA
  B
 2. Spotify
 3. Google
Se hela listan

TOPP 50 högskoleingenjör

 1. IKEA
 2. Volvo Cars
  B
 3. Volvo Group
Se hela listan

TOPP 50 Data/IT

 1. Google
 2. Spotify
 3. Microsoft
Se hela listan

TOPP 50 juridik

 1. Regeringskansliet
 2. Utrikesdepartementet
 3. SÄPO
Se hela listan

TOPP 50 samhällsvetare

 1. IKEA
 2. Google
 3. Sveriges Television
Se hela listan

TOPP 10 sjuksköterskor

 1. Capio
 2. Röda Korset
Se hela listan

TOPP 10 lärare

 1. Skolverket
 2. Stockholms stad
 3. Göteborgs Stad
Se hela listan

TOPP 10 socionom

 1. Socialstyrelsen
 2. Polisen
 3. Rädda Barnen
Se hela listan