Välj företag:
Topplistor arrow_right

“Mitt intresse för att leva hållbart finns även i hemmet”

Foto: André de Loisted

På bara några år har E.ON fördubblat sin investering i elnätet. Det är något som innebär spännande tider för Charlotte Klippel och hennes team på avdelningen för projekt.

Charlotte Klippel började på E.ON som beräkningsingenjör för 14 år sedan men har under årens lopp gått mer mot att jobba med människor och ledarskap. I dag är hon gruppchef för projektstyrning och leder ett team med projektledare som beställer entreprenader för att bygga stationer och ledningar.

– Jag coachar mina projektledare i deras roller, vilket är extra viktigt nu när det händer så mycket inom vår bransch, och jag jobbar bland annat med uppföljningen av tid och ekonomi av deras projekt. Jag är även med i diskussioner med entreprenörerna hur vi kan utveckla entreprenörsmarknaden, eftersom det är en trång sektor då många elnätsbolag bygger om i näten, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle beskriva vår miljö som väldigt dynamisk. Vi sitter både på kontoret och är ute på fält med entreprenörerna, samtidigt som vi också jobbar i projekt med andra grupper inom bolaget för att inspireras och lära av varandra.

Den energiomställning som samhället befinner sig i, där vi går från stora kärnkraftverk till en mer decentraliserad produktion i form av exempelvis vindkraft och solkraft, innebär att elen kommer att gå annorlunda i elnätet. Tidigare transporterades elen långa vägar från våra vatten- och kärnkraftverk, nu kan till exempel ett hushåll mata ut energi på nätet. Det medför många spännande utmaningar för medarbetarna på E.ON, förklarar Charlotte.

– Vi vill vara med och driva arbetet med hur framtidens energisystem ska se ut och i och med det måste vi alla tänka nytt och innovativt, vilket är väldigt roligt. Det är till exempel vår avdelning som bygger anslutningarna till vindkraften och det innebär att vi måste anpassa oss efter de krav som ställs från vindkraftexploatörerna, säger hon och fortsätter:

– Eftersom vi har satt upp ett mål om att vara helt förnybara och återvunna 2025 innebär det för vårt team att vara med och utvärdera ny teknik för hur vi kan bygga stationer och ledningar mer miljövänligt. I och med att vårt arbete handlar alltmer om att hitta nya energiprodukter att sälja på marknaden uppstår även nya kompetensbehov. E.ON kommer till exempel att behöva mer affärsingenjörer och kundfokuserade roller framöver.

Charlotte berättar att hon tycker om att hon får jobba med utvecklingen av både medarbetare och verksamhet. På hennes avdelning investerar man en miljard per år i elnätet, vilket är en fördubbling på bara några år, och det innebär att projektledarna också måste utvecklas.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att få vara med på den resan. För mig är det viktigt att se till att vara tillgänglig för mitt team samt coacha dem framåt i sina projekt. I mitt ledarskap är det viktigt att vi arbetar med att ge varandra feedback samt att alla känner en delaktighet i teamet säger hon och tillägger:

– För de som vill utvecklas vidare in i andra roller finns alla förutsättningar för det. E.ON är stort internationellt bolag med en mängd olika kompetenser.

På E.ON handlar hållbarhet även om att medarbetarna ska kunna ha en bra balans mellan privatliv och yrkesliv. Charlotte berättar att företaget ger henne den flexibilitet som hon behöver för att få ihop vardagen.

– Jag har två tjejer på fyra och sex år så det är viktigt för mig att kunna vara flexibel i arbetet. Flexibiliteten som E.ON erbjuder innebär även att jag har möjlighet att ta en löptur på lunchen, vilket är jätteviktigt för mig som behöver träning för att få energi och för att må bra, säger hon och fortsätter:

– Mitt intresse för att leva hållbart finns även i hemmet, där vi har solceller installerade på taket och en elbil som jag pendlar till jobbet med. Det är kul att kunna konstatera att solcellerna producerar mer energi än vad vi behöver för att köra med bilen under året.

Text: Sara Schedin

E.ON

E.ON är ett av Europas största privatägda energibolag med cirka 40 000 anställda och bidrar till omställningen av ett hållbart samhälle. E.ON Sverige, inklusive Danmark och Norge, producerar och levererar energi och energilösningar i form av el, gas, värme, kyla samt energirelaterade tjänster till en växande privat- och företagsmarknad. E.ON har mer än 32 miljoner kunder i Europa och Nordamerika och har de senaste tio åren investerat 11 miljader euro i förnybara energikällor.

Charlotte Klippel

Titel: Gruppchef för projektstyrning.

Utbildning: Elektroteknik, Lunds universitet, examen 2005.

Hur tänker du förnyelsebart privat? “Vi har exempelvis solceller installerade på vårt hustak och jag har även elbil som jag kör till jobbet med.”

TOPP 50 civilingenjör

 1. IKEA
 2. Volvo Cars
  B
 3. Google
 4. ÅF
  B
 5. Volvo Group
 6. Sweco
 7. Spotify
 8. ABB
  B
 9. WSP
 10. Skanska
  B
 11. Infocard 2 desktop
 12. Infocard r mobile
 13. Tyréns
 14. Saab (Defence & Security)
 15. Tetra Pak
 16. McKinsey & Company
 17. White Arkitekter
 18. RISE Research Institutes of Sweden
  B
 19. Atlas Copco
 20. H&M
 21. Ramboll
 22. NCC
 23. Microsoft
 24. The Boston Consulting Group (BCG)
 25. Siemens
 26. SCA
  B
 27. Sandvik
 28. ICA
 29. Arla Foods
  B
 30. Infocard 1 desktop
 31. Infocard b mobile
 32. Samsung
 33. Husqvarna Group
 34. COWI
 35. SKF
 36. SAS
 37. AstraZeneca
 38. Orkla
 39. Infocard 4 desktop
 40. Infocard n mobile
 41. Lantmännen
 42. Business Sweden (Exportrådet)
 43. Myndigheten för samhällsskydd och beredska
 44. AkzoNobel
 45. Electrolux
 46. EU-kommissionen
 47. CEVT
 48. Maersk
 49. Ericsson
  B
 50. Infocard 3 desktop
 51. Infocard 3 mobile

Raketer civilingenjör

 1. ASSA Abloy
 2. Getinge AB
 3. Hemsö

Utmanare civilingenjör

 1. BillerudKorsnäs
 2. Claremont
 3. FMV
 4. Jordbruksverket
 5. Kungsleden
 6. Midroc AB
 7. Ragnsells
 8. Secure Link
 9. Uddeholm AB
 10. Xylem Water Solutions
 11. Infocard 5 desktop
 12. Infocard 5 mobile
 13. Philips
 14. PRV Patent- och registreringsverket

TOPP 50 ekonomi

 1. IKEA
  B
 2. Spotify
 3. Google
Se hela listan

TOPP 50 högskoleingenjör

 1. IKEA
 2. Volvo Cars
  B
 3. Volvo Group
Se hela listan

TOPP 50 Data/IT

 1. Google
 2. Spotify
 3. Microsoft
Se hela listan

TOPP 50 juridik

 1. Regeringskansliet
 2. Utrikesdepartementet
 3. SÄPO
Se hela listan

TOPP 50 samhällsvetare

 1. IKEA
 2. Google
 3. Sveriges Television
Se hela listan

TOPP 10 sjuksköterskor

 1. Capio
 2. Röda Korset
Se hela listan

TOPP 10 lärare

 1. Skolverket
 2. Stockholms stad
 3. Göteborgs Stad
Se hela listan

TOPP 10 socionom

 1. Socialstyrelsen
 2. Polisen
 3. Rädda Barnen
Se hela listan